Grafično oblikovanje

Grafično oblikovanje. Kaj sploh je to? Grafično oblikovanje je znanje ali veda ustvarjanja vizualne vsebine za sporočanje sporočil. Grafični oblikovalci ustvarjamo vizualne koncepte z uporabo tipografije, fotografije in ilustracije ter nam s tem podajamo ideje, ki navdihujejo, obveščajo ter privlačijo kupce oz. potrošnike. Za ustvarjanje vizualnih kompozicij grafični oblikovalci uporabljajmo tipografijo, vizualne umetnosti in tehnike postavitve strani. Z grafičnim oblikovanjem se razvija celostna zasnova ali zasnova kot so logotipi, blagovne znamke, uredniško oblikovanje, oglasi, brošure, revije in ostala oglasna sporočila.

Grafično oblikovanje je starodavno znanje, ki sega globoko v preteklost – od egipčanskih hieroglifov do 17.000 let starih jamskih slik. Kot sam izraz izhaja iz tiskarske industrije dvajsetih let in zajema vrsto dejavnosti, vključno z izdelavo logotipov, dotika se estetske privlačnosti in trženja – privabljanje kupcev oz. potrošnikov s pomočjo slik, barv, tipografije.

grafično oblikovanje

Grafično oblikovanje se uporablja za vse kar je vizualno. Oblikovanje lahko pomaga pri prodaji izdelka ali ideje. Uporablja se kot del blagovne znamke (logotipi, barve, embalaža). Blagovna znamka je postala vse pomembnejši element v paleti storitev, ki jih ponujamo grafični oblikovalci.

Uporablja se v zabavni industriji, scenografiji , vizualnem pripovedovanju zgodb, oblikovanju dvd ovitkov, romanov, časopisi, blogi. Grafično oblikovanje je vse naokoli nas in ne da se mu izogniti.

Pri grafičnem oblikovanju mora lepota, estetika služiti svojemu namenu oz. željam naročnika. Prav tako je grafično oblikovanje tudi t.i. čustveno oblikovanje. Ključnega pomena je, da z nekaj besedami, slikami, postavitvami v kupcu vzbudimo željo po nakupu. Kot grafični oblikovalec je pomembno dobro poznati psihologijo uporabnikov, prav tako pa pri svojem delu upoštevati simetričnost, vzorce, pravilo zlatega reza, tipografijo … itd.

Pri grafičnem oblikovanju težimo da so vse komponente skladne – lepota in uporabnost morata iti z roko v roki ter diskretno nositi ideale predstavljene organizacije.  Skozi verodostojno vizualno komunikacijo končnim uporabnikom nakazujemo, kaj so njihovi ideali oz. kaj želijo v tistem danem trenutku početi.

Grafični dizajn je dizajn emocij

Kljub dejstvu, da digitalna doba vključuje oblikovanje z interaktivno programsko opremo, se grafično oblikovanje še vedno vrti okoli starih načel. Prelomna točka je zajeti pravo željo naročnika in sporočilnosti, ki jo le ta prenaša. Pri našem delu se zavedamo vseh podrobnosti od razumevanja teorij o temeljnih barvah in pravilna izbira sheme za vaše sporočilo. Shemo barv prilagodimo vašemu sporočilu in odrazu podjetja oz. organizacije (npr. bančništvo – modra barva, opozorila – rdeča, zelena – nadaljevanje, itd). Ker smo pozorni na vse detajle upoštevamo tudi izbiro pisave, saj le ta lahko privede do »želenih« čustev uporabnikov glede na naše sporočilo.

ddesign grafično oblikovanjePri nas upoštevamo psihologijo uporabnikov, zatorej pri oblikovanju upoštevamo naslednja dejstva:

  • Simetrija in ravnotežje (vključno s tipi simetrije)
  • Pretok
  • Ponavljanje
  • Vzorec
  • Zlato razmerje (to je razmerje 1: 1,618)
  • Pravilo tretjih (tj. Kako oči uporabnikov prepoznajo dobro postavitev)
  • Tipografija (zajema vse od izbire pisave do teže naslova)
  • Kultura občinstva (ponovno uporaba barv in vzorec branja)

Nimate izdelane grafične podobe podjetja? Ali logotipa, vizitk, dopisov … ? Pri Ddesignu se zavedamo, kako pomemben je prvi vtis podjetja, zato vam z veseljem pomagamo, saj vam nudimo grafično oblikovanje za vse vrste tiskovin, izdelavo logotipa, ali pa celostne grafične podobe, itd.

Naše oblikovanje pa temelji na svežih in kreativnih idejah. Izredno pozornost posvečamo hitrim dobavnim rokom ter da je delo opravljeno  kvalitetno, inovativno ter profesionalno.