NOVA SEZONA – Nakup in uporaba moto pnevmatik

Za vas smo pripravili povzetek za pomoč v kolikor še niste opravili nakupa novih moto pnevmatik za letošnjo sezono. Naš prispevek seveda temelji k večjemu poznavanju uporabe in namena gum motornega kolesa, nikakor pa ne nadomešča uradnih navodil posameznega proizvajalca (bodisi motornega kolesa ali moto pnevmatik).

Pomembne oznake na moto gumah:

oznake

 

Različne pnevmatike na motornem kolesu da ali ne?

Namestitev različnih gum spredaj in zadaj se na motorju ne priporoča. Na motorju je potrebno namestiti gume, ki so predpisane od proizvajalca motorja. Upoštevati je potrebno tudi enake konstrukcije – radialne ali diagonalne. Tudi tipa pnevmatik morata biti enaka tako spredaj kot zadaj. Pnevmatike na katerih opazimo oznako front so namenjene vgradnji spredaj in z oznako rear so namenjene izključno za oznako zadaj. Zaradi različno izrabljenih pnevmatik lahko pride do nestabilnosti vašega motorja.

Kako na prvo vožnjo z novimi pnevmatikami?

Prepričajte se, da ste s pnevmatik odstranili vse nalepke. Skušajte se voziti prvih 100 – 150km pri zmerni hitrosti in šele nato počasi povečujte naklon. Med vožnjo budno opazujte dogajanje in odziv vaših pnevmatik, saj je pri vsaki moto pnevmatiki potrebno ogrevanje pred optimalnim delovanjem.

Kakšen mora biti tlak v pnevmatikah?

Pomembno je, da vedno upoštevate predpisani tlak v uporabniških navodilih proizvajalca vašega motorja. Tlak v moto pnevmatikah ima velik pomen, zatorej ga pogosto preverite, vendar šele ko se gume popolnoma ohladijo. V kolikor imate v svojih moto pnevmatikah previsok tlak, le ta lahko vpliva na vaše udobje med vožnjo. V kolikor pa je vaš tlak prenizek boste naleteli na slabšo vodljivost in stabilnost motorja. Ravno tako lahko prenizek tlak vodi do neenakomerne obrabe in povečanje vaše porabe goriva. Guma vam lahko ob preobremenjenosti in prenizkem tlaku lahko celo odpove. Na spodnji fotografiji si lahko ogledate priporočene tlake, ki veljajo zgolj kot oporna informacija.

gumaclanek

Za vse informacije in ugoden nakup pnevmatik priporočamo www.pocenigume.net ali www.vulkanizerstvo.si